ONRECHTMATIGE VERKOOP, ONRECHTMATIGE VERBOUWING, SOCIALE HUURWONING (1 KAMER) AMSTEL 288-L, 1017 AN
Bewonerscommissie Amstel tegen woningonttrekking in de Grachtengordel.

Contact: bewonerscommissieamstel@live.nl

=============================================
Op woensdag 12-11-2014 is ILLEGAAL GESLOOPT in de woning Amstel 288-L. Zonder bouwvergunning werd een gat gemaakt in de vloer van de woning, naar de daaronder gelegen berging. De illegale slopers vertrokken die dag omstreeks 12u30 in een GRIJZE MERCEDES BESTELBUS, busje zonder enig opschrift, met daarin het sloopafval, met KENTEKEN 90-VTN-7. De Afdeling Bouwtoezicht van Stadsdeel Centrum is hierover ingelicht.
Slopen in de de Amsterdamse binnenstad zonder bouwvergunning: zie hieronder, 2) Onrechtmatige verbouwing.
==============================================

 

 

1) ONRECHTMATIGE VERKOOP

In Amsterdam mogen sociale huurwoningen maximaal 1 (één) jaar onverhuurd staan. Daarna moeten zij terug in de verhuur. Dit is de ‘gemeentelijke norm’. Woningstiching Rochdale zelf zegt daarbij te ‘streven’ naar een duur van maximaal 6 maanden.

Sociale huurwoning Amstel 288-L stond 2 (twee) jaar onverhuurd, sinds najaar 2012. Toen de woningstichting aan deze woning een bord ‘Te Koop’ aanbracht, heeft Bewonerscommissie Amstel de woningstichting via haar advocaat gesommeerd, dat bord te verwijderen. Aan die sommatie werd voldaan.
Vervolgens sommeerde de Bewonerscommissie de woningstichting, op deze woning een mededeling ‘Te Huur’ aan te brengen. Aan die sommatie is echter niet voldaan.  Daarom heeft BC Amstel die mededeling ‘Te Huur’ in oktober 2014 zelf aan de buitenzijde van de woning aangebracht.

Later die maand bleek de door de Bewonerscommissie aangebrachte mededeling ‘Te Huur’ echter te zijn verwijderd. Maar  voor een rechtmatige verkoop heeft Rochdale gewoon 1 jaar te lang gewacht. Deze woning kon na 2 jaar niet meer rechtmatig worden verkocht.

Voorts mogen volgens de Ministeriële Circulaire 2013-2 inzake de verkoop van sociale huurwoningen, woningen t/m 140 WWS-punten alleen worden verkocht bij 1) een ‘positieve zienswijze’ van de huurders èn 2) een positieve zienswijze van de gemeente èn 3) toestemming van de minister. Alle 99 woningen van complex Amstel hebben minder dan 141 WWS-punten. Voor deze woningen zijn er geen ‘positieve zienwijzen’ en is er geen toestemming van minister. Ook in dit opzicht is de verkoop van woning Amstel 288-L onrechtmatig.
(WWS: Woning Waardering Stelsel)

 

2) ONRECHTMATIGE VERBOUWING


AMSTEL 288-L NU OOK ONRECHTMATIG VERBOUWD

Op 10-11-2014 wees Bewonerscommissie Amstel de gebruikers van Amstel 288-L er schriftelijk op, dat zij aansprakelijk zijn voor de overlast door hun sloopwerkzaamheden in de dagen daarvoor, onder meer veroorzaakt door wolken sloopafval langs andere woningen. Afhankelijk van wat en waar is gesloopt, kàn zich in dat stof ook asbeststof bevinden. Volgens een onderzoek door de woningcorporatie van enkele jaren geleden bevatten de woningen van Amstel 288-298 wèl asbest, dat bij verhuur ongevaarlijk zou zijn, mits met rust gelaten. Dit maakt deze sociale huurwoningen WEL GESCHIKT VOOR VERHUUR waarbij het asbest ongemoeid wordt gelaten, MAAR NIET GESCHIKT VOOR VERKOOP, gevolgd door sloop/verbouwactiviteiten.

Op 12-11-2014  begon in woning Amstel 288-L een kennelijk onrechtmatige verbouwing: het in de vloer van de woning aanbrengen van een opening naar een berging in het souterrain. Deze verbouwing is onrechtmatig, want de vereiste vergunning hiervoor ontbreekt. De Amsterdamse binnenstad (Amsterdam binnen de Singelgracht) is in zijn geheel een beschermd stadsgezicht en daarom in zijn geheel ‘vergunningplichtig‘. Voor elke verbouwing dient een vergunning te worden aangevraagd. Indien verleend, hebben belanghebbenden een termijn van 6 weken om tegen die vergunning een bezwaarschrift in te dienen, met daarna de mogelijkheid van beroep en hoger beroep.
Vanaf woensdag 12-11-2014 zijn of worden de gemeentelijke instanties ingelicht over deze onrechtmatige verbouwing.

Contact: bewonerscommissieamstel@live.nl 

Voor BC Amstel, wettelijke status en taken: https://bcamstel.wordpress.com/2014/07/10
Voor het Verzoekschrift van BC Amstel aan rechtbank Amsterdam: https://bcamstel.wordpress.com/2014/07/12
Voor de beschikking van 18-04-2014 van de kantonrechter: https://bcamstel.wordpress.com/2014/07/27
Voor Geen hoger beroep, wel naar de wethouder: https://bcamstel.wordpress.com/2014/07/22
Voor sociale huurwoning Amstel 288-L, onrechtmatige verkoop + onrechtmatige verbouwing: https://bcamstel.wordpress.com/2014/10/29